Demokratiet i krise

Globalt sett opplever mange land en tilbakegang i sin demokratiske utvikling. Seminaret søker å belyse de komplekse utfordringene som denne utviklingen innebærer.

Lørdag 16/11, kl. 12.30-16.00. 

I løpet av 2024 har vi vært vitne til flere avgjørende valg som har hatt betydelige implikasjoner for demokratiets tilstand globalt. Med viktige valg i både Storbritannia og USA, har vi sett hvordan demokratiske prosesser står overfor store utfordringer og press. Disse valgene har reflektert dypere samfunnsproblemer, inkludert polarisering, desinformasjon og tillitskriser.

USA har hatt sitt presidentvalg bare halvannen uke før vårt seminar. Landet har vært preget av intens polarisering og spørsmål rundt valgintegritet. Demokratiske institusjoner kan bli satt på prøve i møte med interne og eksterne press. Globalt sett opplever mange land en tilbakegang i sin demokratiske utvikling, en trend kjent som demokratisk resesjon.

Seminaret søker å belyse de komplekse utfordringene som denne utviklingen innebærer for fremtiden for demokratiet både hjemme og ute. Vi vil utforske hvordan demokratiet kan styrkes gjennom deltakelse og diskusjon, og hvordan vi kan møte utfordringene som truer demokratiske verdier og institusjoner.

Vi inviterer alle interesserte til å delta og bidra til denne viktige diskusjonen.

Program

12.30–12.35 Velkommen

12.35–12.55 Den globale demokratikrisen v/ David Erland Isaksen, USN

12.55–13.30 Hva er årsakene til at demokratiet forvitrer? v/ Bernt Hagtvet, prof. em. UiO

13.30–13.45 Kaffepause

13.45–14.05 Spørsmål og diskusjon

14.05–14.25 Om kampen for demokrati i Øst-Europa v/Aage Borchgrevink, Helsingfors-komiteen

14.25–14.45 Når vårt nåværende demokrati svikter framtida. Er svaret mer demokrati eller mindre? v/ Gina Gylver, tidl. leder i Natur og Ungdom, nå WWF

14.45–15.00 Kaffepause

15.00–15.20 Folkepanel – demokratisk innovasjon i praksis v/Tessa Hartman, Klimaantropologen

15.20–16.00 Spørsmål og diskusjon.

 

Del:

Stemmekrigene

Anne Dehlie Glædesdahl skal gjøre sitt avhandlingsarbeid om «stemme» – et overraskende kontroversielt emne, gitt at det er noe alle har.

Retorisk miljømedborgerskap

Dr. Kristin Torjesen Marti forsvarte nylig sin doktorgrad om utforming av skriveoppgaver om bærekraft og elevers besvarelser på disse. Hva har hun funnet ut?

Over broen

Foreningens utsendte har slått av en prat med Tommy Bruhn, som nylig tiltrådte som adjunkt i retorik ved Københavns Universitet.

Klarspråkgeneralen

Johan Tønnesson vant nylig Universitetet i Oslos undervisningspris for innsatsen på et bachelorprogram han selv har etablert, i Klart språk. Her forteller han mer om bakgrunnen for bachelor-programmet og for hvordan han får det til, alt sammen.

Retoriker i felt

Marcia Allison er nyansatt adjunkt ved Aarhus universitet, og forteller her blant om sin tidligere forskning på “European Green Belt”, samt om sine fremtidige forskningsambisjoner.

Afthonios Progymnasmata 2:a upplagan

Progymnasmata: Afthonios’ retoriska övningar översatta och kommenterade av Anders Eriksson Ända sedan antiken har man i de västerländska skolorna övat